Produkty o obniżonej zawartości soli.

Image
Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), zaleca ograniczenie spożycia soli do 5 g dziennie na osobę (jedna płaska łyżeczka). Należy jednak wliczyć łączną ilość soli w codziennej diecie, a więc nie tylko tę dodawaną do potraw z solniczki, lecz także o sól niewidoczną dla oka, zawartą w różnych gotowych produktach spożywczych i potrawach [2,4,7]. W dzisiejszych czasach średnie spożycie soli wynosi 9-12 g na dzień [6].
Nadmierne spożycie soli to główny czynnik przyczyniający się do chorób układu sercowo-naczyniowego oraz stopniowego podnoszenia poziomu ciśnienia krwi z wiekiem [1,3,5].
W profilaktyce chorób dietozależnych szczególnie ważne jest ograniczenie spożywania soli kuchennej do 5 g dziennie. Nadmierna ilość soli w diecie może przyczyniać się do zwiększania ryzyka chorób układu krążenia, szczególnie nadciśnienia tętniczego. Należy pamiętać, że źródłem soli w diecie jest nie tylko sól dodawana do potraw, ale także gotowe produkty czy potrawy, np. pieczywo, ser czy wędliny.
Wychodząc naprzeciw problemowi zbyt wysokiego spożycia soli firma LECH wprowadziła nową linię produktów „O obniżonej zawartości soli”. Zawartość soli w nowych produktach firmy LECH została zredukowana o min. 25 proc. w porównaniu do „standardowych” produktów dostępnych na rynku. Oferujemy Państwu produkty takie jak: kiełbasa lwowska, pasztet z piersi z indyka, pasztet z żurawiną, kabanosy czy rolada podlaska – wszystkie ze zredukowaną zawartością soli.
Zapraszamy Państwa do skosztowania naszych zdrowych i smacznych produktów, mając nadzieję, że zdobędą one Państwa uznanie i staną się stałym składnikiem codziennej diety.
Kiełbasa lwowska o obniżonej zawartości soli

Kiełbasa lwowska o obniżonej zawartości soli

Pasztet z indyka o obniżonej zawartości soli

Pasztet z indyka o obniżonej zawartości soli

Pasztet z żurawiną o obniżonej zawartości soli

Pasztet z żurawiną o obniżonej zawartości soli

Rolada drobiowa o obniżonej zawartości soli

Rolada drobiowa o obniżonej zawartości soli

Bibliografia

 1.Alburto, N. J., Ziolkovska, A., Hooper, L., Elliot, P., Cappuccio, F. P., & Meerpohl, J. J. (2013). Effect of lower sodium intake on health: Systematic review and metaanalyses. BMJ, 346, f1326.
2.Brown, I. J., Tzoulaki, I., Candeias, V., et al. (2009). Salt intakes around the world: implications for public health. International Journal of Epidemiology, 38, 791–813.
3.He, F. J., & MacGregor, G. A. (2009). A comprehensive review on salt and health and current experience of worldwide salt reduction programmes. Journal of Human Hypertension, 23, 363–384.
4.https://www.pfpz.pl/nowosci/?id_news=4835&lang_id=1
5.Mozaffarian, D., Fahimi, P. H., Singh, G. M., Micha, R., Khatibzadeh, S., Engell, R. E., et al. (2014). Global sodium consumption and death from cardiovascular causes. New England Journal of Medicine, 371, 624–634.
6.Mørk T., Lähteenmäki L., Grunert K.G. (2019). Determinants of intention to reduce salt intake and willingness to purchase salt-reduced food products: Evidence from a web survey. Appetite, 139, 110-118.
7.World Health Organization (2012). Guideline: Sodium intake for adults and children. Geneva, Switzerland: WHO Document Production Services.